Crunchy z nutellą i bananami
Komentarze: 0
Mam dla Was kolejną propozycję na domową granolę lub tak zwane crunchy, czyli posklejane ze sobą chrupiące płatki. Przygotowuję ją dość często w różnych kombinacjach smakowych, ponieważ jest to super alternatywa dla słodkich płatków, o których zupełnie zapomniał mój syn odkąd w szafce mamy zawsze granolę! Tym razem wersja z nutellą i bananami.
Do granoli dodałam chipsy bananowe, ale jeśli za nimi nie przepadacie, po prostu do gotowej porcji dodajcie pokrojonego w plastry świeżego banana. Warto też dodać garść orzechów laskowych, które sprawią że miseczka takiej granoli będzie naprawdę pożywnym śniadaniem i dobrym początkiem każdego dnia! :)
Składniki:
2 i 3/4 szklanki płatków owsianych górskich 3 duże łyżki nutelli (czubate) 3 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego 2 łyżki miodu chipsy bananowe (mała paczuszka wystarczy), lub świeży banan 2 garstki orzechów laskowych (najlepiej podprażonych w piekarniku lub na patelni)
Wykonanie:
Nutellę wymieszaj z olejem i miodem. Podgrzewaj delikatnie całość, do chwili aż całość będzie płynna i połączy się w gładką emulsję. Wlej całość do płatków i dokładnie wymieszaj tak, aby wszystkie płatki pokryły się masą.
Płatki wyłóż na blachę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Łyżką ugnieć (ale niezbyt mocno) płatki. Piecz około 12 minut w 180oC, a następnie przewróć płatki na drugą stronę (najlepiej użyć łopatki, i partiami odwracać je jak płatki). Następnie dopiekaj kolejne 10 minut, pilnując aby płatki się nie przypaliły.
Po wyjęciu z piekarnika odstaw granolę na blaszce do wystudzenia, a następnie połam na mniejsze kawałki. Dodaj chipsy bananowe i orzechy. Przechowuj w szczelnym, suchym naczyniu.
Dodaj komentarz